Egészség férfiaknak blog

12.) Mire jó a tökmagolaj?

2020.09.08 08:30

Mire jó a tökmagolaj?

Nagyon egészséges, rengeteg vitamint (E, B1, B2, B6, C, A und D) és ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Mára már közhely, hogy hatékony a hólyag- és prosztataproblémák ellen és segít megelőzni a szív- és keringési problémákat. Prosztatagyulladás, valamint jó és rosszindulatú prosztatadaganat kezelésében kiegészítő kúraként rendkívül hatásos. Elősegíti a megfelelő prosztataműködést. Kiváló serkentő hatású, még tartós betegségek esetén is fokozza a szellemi testi teljesítőképességet. Mérgezések után segít a regenerálódásban.

Adagolása:

A prosztata bántalmak megelőzése, illetve a már esetlegesen kialakult bántalmak, és húgyúti fertőzések enyhítésére 2-8 teáskanállal naponta. Salátákhoz fűszerolajként használva rendkívül kellemes és különleges ízt biztosít. Megszünteti a fájdalmas vizelet ürítést. Serkenti az agyi vérkeringést, értágító tulajdonságú. Rendszeres használata megszüntetheti a fülzúgást, valamint a memóriazavarokat és az emlékezet kiesését is. Koleszterin csökkentő, vértisztító és vérképző. Mérgezések (alkohol, drog, gyógyszer) után segít a regenerálódásban. A tökmag vértisztító hatású, így a köszvény kitűnő ellenszere lett. Az esszenciális olaj serkenti az A vitamin felszívódását.
Természetes E vitaminban gazdag. Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának megelőzése, illetve a kialakult megnagyobbodás csökkentése céljából. A tökmagból nyersen nem lehet annyit enni, hogy a gyógyhatás kialakuljon. Javasolt napi 1-2 evőkanál elfogyasztása.

Hogyan tároljuk:

Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 12 hónapig tárolható. A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen feltüntetésre kerül. A felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni, hogy az értékes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok ne veszítsenek magas minőségükből. Szűretlen olaj, ezért előfordulhat ülepedés, fogyasztás előtt rázzuk fel!

Milyen ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz a tökmagolaj:

- delta-7 fitoszterol és szelén, amelyek enyhítik a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, például vizeletürítést kísérő fájdalmat, az éjszakai vizelések gyakoriságát, a visszamaradó vizelet mennyiségét…
- telítetlen zsírsavak, amelyek csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, lassítják a szervezet érelmeszesedési folyamatait, illetve előnyösen befolyásolják az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
- E-vitamin, amely a gyulladásos mechanizmusok gátlása révén fontos szerepet játszik a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében.
- F-vitamin komplex, amely alapvető szerepet tölt be a magzati idegrendszer kifejlődésében.
- antioxidánsok (E-vitamin, A-vitami, szelén),amelyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait.
- Koenzim-Q, amely jelentős immunstimuláló és antioxidáns hatással rendelkezik
- Komplex vitamintartalom, amely segíti a legyengült szervezet roborálását a betegség utáni lábadozás időszakában

Igazoltan sikeresen alkalmazható:

- a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek csökkentésére, illetve megelőzésére
- koleszterin szint csökkentésére, szívinfarktus kialakulásának megelőzésére
- agyi keringés normális állapotának fenntartására

Hatóanyagai:

A-vitamin (Retinol és Béta-karotin): Az A-vitamin egy zsíroldó vitamin. Jót tesz a szemnek és erősíti a gerincet, segít fenntartani a szemfedő egészségét, hogy láthassunk az éjjel. Az A-vitamin hiánya esetén „éjszakai vakság” alakulhat ki. Segíti a sejtek növekedését, egészségét a testben és fenntartja szerkezeti sértetlenségüket; és mint antioxidáns segít semlegesíteni a szabad gyököket, az instabil molekulákat. Felelős a sejtekben a gyógyító hatásokért, serkenti a T-segítő sejtek aktivizálódását; kimutatták, hogy hasznos a rák kialakulásának megelőzésében.

E-vitamin: Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely védi a sejthártyákat, segítheti a sérülések gyógyulását, csökkenti az oxidációs hatásokat, amellyel megelőzi más tápanyagok lebontását.

B1-vitamin (Thiamin): A B1-vitamin arra való, hogy védje a szénhidrátokat, a zsírt és a proteint. A test minden sejtjének szüksége van erre a vitaminra, az idegsejteknek is, hogy normálisan működjenek.

B2-vitamin (Riboflavin): A B2-vitaminra azért van szükség, hogy védje az aminosavakat és zsírokat, aktiválja a B6-vitamint és segít átalakítani a szénhidrátokat. Bizonyos körülmények között antioxidánsként viselkedhet.

B3-vitamin (Niacin): A test arra használja a Niacint, hogy segítsen energiát felszabadítani a szénhidrogénekből. Arra való, hogy zsírt formáljon a szénhidrogénekből. Szabályozza a koleszterin szintet.

B5-vitamin (Panthotenic Acid): Aktiválja az adrenalin-mirigyeket, segít a koleszterin szintetizálásában, D-vitamint állít elő, és nélkülözhetetlen a zsírok energiájának létrehozásában, szállításában és felszabadításában.

B6-vitamin (Pyridoxine): A B6-vitamin nagyon fontos, mert segít létrehozni, szétszedni és szállítani az egyik aminosavat a másikba, ezzel más vitaminokat hoz létre, például a Niacint. Tehát fontos a központi idegrendszer számára, a vörösvérsejtek létrehozásához és az agynak, ahol serotonin létrehozásában segít, amely egy fontos antidepresszáns.

Folic-sav: Ez a B-vitamin egyik változata. Szerepet játszik az összes sejt növekedésében és reprodukálásában, felhasználódik a nuklein-sav és az RNA és DNA képződése során. Sok aminosav-átalakulásban, a proteinok szétesésében és felhasználásában, valamint a vörösvérsejtek képződésében részt vesz a Folic-sav.

C-vitamin (Asorbic-sav): A C-vitamin egy nagyon fontos tápanyag, amelynek sok funkciója van, amelyhez az elfogyasztott ételen keresztül juthatunk hozzá. A C-vitamin sok szerepe közül az egyik a kollagén létrehozása és fenntartása, amely a bőrünkben, csontjainkban, a fogainkban és a hajszálerek falaiban található, csak hogy párat nevezzünk meg. A kollagén segít a sebek gyógyításában és az egészséges véredények fenntartásában, nyilvánvalóan befolyásolva az egész testünket. A C-vitamint koenzimként használják, hogy segítsen sok más vitamin anyagcseréjében, hogy ösztökélje az adrenál-funkciót mint antioxidáns.

Kálium: A kálium egy olyan ásvány, amelyre a sejt- és elektromos funkcióban van szükség. Ez egy vérásvány, amelyet ’elektrolit’-nak neveznek, amely azt jelenti, hogy szállíthat elektromos töltéseket. Más vérásványok: a nátrium és a klór. A kálium fontos, mert felhasználódik az energia és a hidrogénkarbonátok anyagcseréje- és a sejtek biokémiai reakciói során. Segít kontrollálni a vérnyomást, a vérben a víz egyensúlyát és a szöveteket, valamint részt vesz az idegi impulzusokban, amelyek izom összehúzódásokat okoznak, egyben irányítják a szívverést.

Kalcium: A kalcium legismertebb feladata a csontjaink és fogaink fenntartása. Fontos a szívünknek, mivel szerepet játszik az izom összehúzódásokban és segít a szívverés szabályozásában. A kalcium tehát fontos az idegrendszernek, az idegi átviteleknek és szükséges a sejtelválasztódásban.

Magnézium: A magnézium egy természetes nyugtató. A kalciummal ellentétesen hat abban, hogy pihenteti, elernyeszti az izmokat. Gyakran stresszoldó ásványként használják. A test tehát arra használja a magnéziumot, hogy energiát termeljen és szállítson; idegi áramvezetésre és protein-szintézisre.

Foszfor: A foszfor kulcsszerepe, hogy rendbe tegye csontjainkat és fogainkat. A testünk minden sejtjében jelen van, részt vesz a legtöbb biokémiai reakcióban, a szénhidrogének felhasználásában és a zsírok energiává való átalakításában; a proteinszintézisben, hogy az összes szövetet és sejtet növessze és javítsa.

Vas: A vas főfunkciója a hemoglobin megalkotása, amely a vörösvérsejtek nélkülözhetetlen összetevője. A vörösvérsejtek nagyon fontosak, mivel oxigént szállítanak a test minden sejtjének. A test összes sejtjének szüksége van oxigénre a túléléshez.

Cink: Több, mint 100 enzimnek szüksége van cinkre, és valószínűleg a test több funkciójában vesz részt, mint bármelyik másik ásvány. A cinket a szövetek, az immunrendszer gyógyítására és karbantartására használják; részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és a DNA szintézisében. Gyakran használják segítségként a sebészeti műtétek vagy égések utáni gyógyításban, bőrbetegségek esetén; és ismert jótékony hatása a férfi prosztata problémái esetén.

Vörösréz: Szerepet játszik a hemoglobin készítésében, ez azért fontos, mert a hemoglobin a vörösvérsejtek legfontosabb összetevője. A C-vitamin és a réz együtt készít kollagént, amely szükséges a szövetek és a bőr gyógyításához és segít az erős csont kialakulásában. Tehát sok enzimben megtalálható, segít az idegrendszernek és elektromos vezetőként funkcionál.

Katalizátorok: A katalizátor egy olyan anyag, amely enged egy kémiai reakciót végbemenni kevesebb energiával és rövidebb idő alatt, mint normál körülmények között. Ha ezek a katalizátorok hiányoznak, – mint egy vitaminhiány esetén – a normális testfunkciók leállhatnak, a személy hajlamos lesz a betegségekre.

Enzimek: Az enzimek katalizátorok. Felgyorsítanak speciális kémiai reakciókat, amelyek nem mennének végbe, ha ezek nem lennének jelen. Az enzimek a protein egyik típusa.

Protein: A protein egy olyan molekula, amely szénből, oxigénből, hidrogénből és nitrogénből áll. A proteinek 22 aminosavat tartalmaznak.

Mangán: A mangán segít katalizálni sok biokémiai reakciót. Sok enzim-rendszerben jelen van, így a test fel tudja használni a biotint, a B1-vitamint, a C-vitamint és a choline-t. Segít az ételek anyagcseréjében és felhasználásában, különösen a proteinek, a koleszterin és a zsírsavak esetében. A mangán tehát az enzim (SOD) egyik részében játszik szerepet, amely védi a sejtfalat és a szöveteket az elváltozásoktól.

Szelén: A szelén funkciója szoros kapcsolatban van az E-vitaminéval mint antioxidánssal.