Egészség férfiaknak blog

9.) Újra a fokhagymáról

2020.03.01 13:20

Újra a fokhagymáról

A fokhagyma gyógyhatását a több mint 100 féle kéntartalmú vegyület adja. Ezek közül is a legfontosabbak; az allicin, az allin, a tioszulfinát és a gamma-glutamil-cisztein.

Az allicin biológiailag az egyik legaktívabb vegyület a fokhagymában. Csökkenti a koleszterin, a triglicerid-,és a vérnyomás szintjét. Akadályozza a vérlemezkék tapadását és megelőzi a veszélyes zsír-oxidációs reakciókat a vérkeringésben. Nemcsak a szívroham ellen nyújt védelmet, hanem az agyi stroke, érelmeszesedés és a csökkent pszichofizikai tényezők ellen is.

Az allin allicinná alakul át, ezt követően az allicin egy része gyorsan újabb kén- vegyületekké bomlik, ilyen például az ajoén, ami széles spektrumú antimikrobiális hatású. Segít megelőzni a gombás láb kialakulását, és felveszi a harcot a Candida gombával.

z allicin , illetve egy lebomlási terméke a tüdőn át választódik ki, ahol számos kórokozót elöl. Hörghurutban fellazítja a beszáradt nyákot, felszakítja a köhögést, csökkenti a kínzó, száraz köhögési ingert. Az allicin erősíti az immunrendszert, fontos hatóanyag meghűlés, influenza esetén.