Egészség férfiaknak blog

4.) A barackmagról és a Hunzákról

2019.11.01 08:39

Férfiegészség, barackmag

Barackmagot talán mindenki - de legalábbis a vidéki gyerekek nagy valószínűséggel - evett már gyerekkorában. Hasonlít az íze a manduláéhoz. Ezek szerint a mi öregeink is tudták, hogy egészséges, különben tiltották volna. Igazából az ember az ősi időkben, amikor gyűjtögető életmódot folytatott, szinte csak magokon és gyökereken, meg csírákon élt. Tulajdonképpen ezekben a növényi részekben tárolódik, gyűlik a legtöbb értékes tápanyag. Ezen kívül még gyümölcsöt, de inkább bogyót tudott begyűjteni az ősember. Később vadászott, halászott.
Bármilyen hihetetlen, a csontleletek tanusága szerint az ősember egészséges volt, éppen a táplálkozása okán. A halál, fertőzés, élősködők, ragadozók, baleset, fagyás, éhezés vagy szülés okán érte el.
Manapság a gyümölcseinket, zöldségeinket nemesítik. Elsősorban az íz és kinézet alapján, a bennük lévő tápanyagok nem fontosak a nemesítők számára, ezért a vitaminok, nyomelemek és más tápanyagok erősen lecsökkentek az utóbbi évtizedekben. Ma a gyümölcsökben, zöldségekben, a hatvanas évekéhez képest, csak 20-50% vitamin és ásványi anyag tartalom található. (Valószínű, erről is lesz egy blogbejegyzésem hamarosan)

A sárgabarackmag magbél sok olyan tápanyag forrása, melyek szervezetünk megfelelő működését segítik elő. Vitaminokat (pl.: 9-féle B-vitamin), ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl.: vas, kálium), rostokat, egészséges zsírokat, és antioxidánsokat is pótolhatunk a barackmagok fogyasztásával.

Immunrendszerünk számára pluszlökést adhatunk a sárgabarackmagokkal!

Egy különös népcsoport merően furcsa, ám annál egészségesebb szokása
A sárgabarackmagot hagyományosan, a mindennapi találkozásuk során fogyasztó Hunzákat több helyütt világ legidősebb népcsoportjaként említik.
Terepkutatók munkái már jóval korábban felhívták a közvélemény figyelmét arra, hogy a barackmagokat fogyasztó hunzák kirobbanóan jó egészségüket sajátos táplálkozási szokásoknak köszönhetőek.

https://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/egy-kueloenoes-nep-kueloenoes-elete-a-hunzak-titkai

https://avilagtitkai.com/articles/view/a-himalaja-nepei-100-evig-is-elelnek-es-nem-ismerik-a-rakot-mindez-veletlen-lenne

https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/erdekessegek-nagyvilag/hunzak-nepcsoport-ahol-nincs-rakbetegseg/115338

Férfiegészség, barackmag


Kutatók megfigyelték, hogy mondjuk egy átlagos amerikai étrendhez képest a hagyományos hunza étrend 200-szor több B17-vitamint tartalmaz. A B17-vitamin kapcsán forradalminak számít az a múlt század közepi feltételezés, melynek értelmében úgy tartják, a B17 szelektíven képes blokkolni a daganatsejtek további fejlődését, belülről mérgezi azokat. A sárgabarack magja forrása a B17-vitaminnak!

Edward Griffin 

A világ rák nélkül (könyv):
A B17-vitamin története

https://moly.hu/konyvek/g-edward-griffin-a-vilag-rak-nelkul

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=107679

A sárgabarack magbélből 2 fajta létezik: a keserű és az édes változat. A keserű sárgabarack magbél B-17 vitamin tartalma háromszor magasabb, mint az édes magé.

A B-17 nem esszenciális (létszükségletű) anyag, de valószínűsíthető, hogy megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetben gátolja sok krónikus betegség kialakulását.

A B17-vitamin vagy más néven nitrilozid egy nagy csoport olyan vízoldékony, lényegében nem toxikus, édeskés vegyületre utal, amely több mint 800-féle növényben megtalálható. Az egyik leggyakoribb nitrilozid – az amigdalin – amely a legnagyobb koncentrációban bizonyos gyümölcsök magvaiban fordul elő (pl. nektarin, cseresznye, szilva, alma), de mind közül a leggazdagabb B17-forrásnak a sárgabarack magja bizonyult, mely súlyának akár 2,5 százalékát teszi ki a szóban forgó vegyület.

A sárgabarack magja jó hatással van a hajra és a körmökre is, jelentős a kalcium, kálium és foszfor tartalma is.

Sárgabarackmagot itt talál, nézze meg:

Barackmag

Férfi egészség, barackmag, Hunzák